Proč neveze SP z Hradce nad Svitavou lepší výsledek?

16.05.2017 10:49
Třinácté kolo okresní soutěže jsme odehráli na travnatém hřišti v Hradci nad Svitavou. Postupně jsme se v něm střetli s následujícími soupeři Městečko Trnávka, Moravská Třebová a Hradec nad Svitavou.
Úvodní zápas s Městečkem Trnávka jsme nezačali dobře a po dvou individuálních chybách jsme rychle prohrávali 0:2. Bohužel naše hra je závislá na tom, jak se nám daří v začátcích utkání a zde jsme předvedli opravdu nepovedený začátek, takže výsledkem bylo poločasové skóre 1:4. Ve druhém poločase se náš výkon zlepšil a se soupeřem jsme již hráli vcelku rovnocennou partii, kdy jsme soupeři dovolili vstřelit už pouze jeden gól. Náš soupeř tak nakonec celé utkání ovládl v poměru 2:4.
Ve druhém utkání jsme nastoupili proti Moravské Třebové. Zápas jsme začali o poznání lépe a do poločasové přestávky jsme šli za stavu 2:0. Ve druhém poločase jsme pak přidali ještě jeden gól, ale po té převzal otěže zápasu soupeř a do konce zápasu se mu podařilo vyrovnat na konečných 3:3.
V posledním utkání byl našim soupeřem domácí tým Hradce nad Svitavou. V tomto utkání se na našich hráčích projevila již únava z předchozích zápasů a po odevzdaném výkonu jsme si připsali prohru 3:7 (1:4).
Na závěr bych zodpověděl několik otázek, které se po odehraném turnaji nabízí.
Proč děláme v úvodech utkání individuální chyby, které nás sráží? Díky čemu jsme v posledních minutách ztratili tak dobře rozehraný zápas s Moravskou Třebovou? Proč jsme v posledním zápase propadli?
Prvním a možná nejdůležitějším faktorem je počet hráčů. Nelze odehrát celý turnaj, tzn. tři zápasy s dvěma a v posledním zápase už pouze s jedním hráčem na střídání. Soupeř, který má k dispozici celou pětici a někdy i více hráčů na střídání nás pak v koncích zápasů „utahá“. Je smutné, že na trénink přijde jedenáct hráčů a na zápas jich je k dispozici pouze osm. Nízká základna nás trápí již od začátku. Právě proto je zapotřebí odehrát turnaje s co možná největším počtem hráčů, které máme k dispozici. Prohry na základě úzkého kádru jsou ty nejsmutnější.
Druhým faktorem, který je však pevně spjat s tím prvním, je počasí. Zápasy se odehráli za extrémního tepla, které postupně z hráčů vysávalo energii. Únava a nedostatek energie se projevil především na konci druhého utkání a následně i v posledním zápase, ve kterém bychom za normálního stavu soupeři rozhodně nedovolil vstřelit tolik gólů. A však s jedním hráčem na střídání, kterého jsme měli k dispozici po té, co jeden z našich hráčů zkolaboval, se opravdu lepší výsledek udělat nedá. Naše výkony zcela jistě ovlivnilo počasí, ale to už jsem oklikou opět u prvního faktoru. S dostatečným počtem hráčů na střídání by mohlo být horko jak v pekle a zápasy by zcela jistě měli odlišný průběh.
Třetím faktorem je kvalita a fotbalové myšlení. Naše zápasy se někdy zvrtnou v odkopávání balónů, individuální průniky do třech hráčů a ve zbytečné odevzdávání míče soupeři. Naštěstí se tyto faktory dají ovlivnit tréninkem. Je zapotřebí, aby kluci v co největším počtu chodili na tréninky a práci s míčem trénovali i doma. Jedna fotbalová pravda zní - čím více budu mít doteků s míčem, tím lepší budu mít techniku a s tímto výrokem se nadá než souhlasit. Takže je zapotřebí si kopat, si kopat, si kopat :-)
Na závěr bych chtěl ocenit výkony všech kluků na hranicích jejich fyzického vyčerpání a věřím, že příště si nebudou muset šáhnout až na samotné dno a budu je moci potěšit tím, že když zvednou ruku na důkaz vyčerpanosti, budu je mít za koho vystřídat.
Naše sestava: Roman Beníšek (brankář/hráč) (1), Václav Coufal (brankář/hráč), Tonda Hloušek (2), Viktor Huška, Jiří Hynek, Milan Loskot (1), Sebastian Šalda (2), Václav Tmej (2)
V závorce je uveden počet vstřelených branek ve všech zápasech.